Distrikt 3: Projekt Uganda

Videreuddannelse for unge kvinder fra fattige familier

Projektet startede 01.01.2012 med 2 piger.

Projektet er senere udvidet med flere piger, og indtil nu har vi støttet 9 piger, der enten er færdige eller i gang med studierne. Til dato har vi støttet med 226.000 kr. Pengene kommer fra et lille årligt fast beløb fra flere af klubberne samt fra moneymaking arrangementer, som klubberne laver sammen eller hver for sig.

Pigernes alder og baggrund er forskellige, men alle piger har gennemført grundskolen på pigeskolen Madera Primary Girls School i Soroti i Nordøstuganda.

Skoleleder Sr.Elizabeth har udvalgt pigerne fra fattige familier, fordi de er dygtige, engagerede og fortjener en uddannelse, der vil betyde et helt andet liv, end de ellers ville have mulighed for.

På Landsmødet på Musholm i 2018 havde vi fornøjelsen af, at have besøg af Sr.Elizabeth, der var inviteret til Danmark i 8 dage.

Pigernes årlige breve udtrykker vilje, ydmyghed, taknemmelighed og engagement, og de ved, at det og hårdt arbejde er et must fra Sr.Elizabeth.

Projektets styregruppe består af en repræsentant fra SI Holbæk, SI Slagelse og SI Kalundborg. På det årlige distriktsmøde aflægges beretning og regnskab.

Lidt om pigerne:

Akol Christine – født 02.12.1985 – start 2012. Hendes Mor var død, før vi startede med støtten til hende. Hendes far var gammel og syg og havde behov for medicin. Hun har 6 søstre og 3 brødre. Vi hjalp Christine med lidt ekstra penge, som hun købte korn for og solgte med fortjeneste. For de penge kunne hun købe medicin til sin gamle far, og hun købte en lille jordlod, hvor hun dyrkede forskellige afgrøder. Afkastet herfra gav hende penge til at bygge et hus til familien, der før boede i en ussel hytte. Hendes far er nu død. Christine var udsat for en meget alvorlig trafikulykke og måtte afbryde sit studie i et helt år. Hendes uddannelse: Master i Educational Mangement and Planning. Hun er nu færdig og har fået et godt job. SI Kalundborg har støttet med ny Laptop i 2020.

Gunver og Christine

Adikiny Gloria – født 09.10.1996 – start 2012. Hendes far var død nogle år før, vi startede støtten til hende. Hendes mor var hiv-smittet, og hun har 1 søster og 3 brødre, så hun måtte tage hjem fra skolen for at hjælpe familien. Med få midler hjalp vi hendes mor med penge til opstart af en genbrugsbutik med tøj. Her tjente hun til nødvendig medicin og familiens basisbehov. Vi betalte til hende i 4 år, mens hun gik på Secundary School. Herefter har hun selv skaffet skolepengene.

Acom Genavieve – født 26.04.1995 – start 2015 og 2018. Har mistet sin far og moderen tog hende ud af skolen, fordi hun ikke kunne betale for skolegangen. Uddannelse: Social Mobilizations and Development og derefter 3-årig kompetencegivende uddannelse til Bachelor Social work and Admistration på Uganda Christrian Univercity Mokono. Hun har brug for støtte til bolig, undervisning og undervisningsmaterialer. Færdig 2021. 2 soroptimister har betalt for Laptop i 2019.

Ilakut Maureen Joan – født 19.12.1986 – start 2015. Blev forældreløs som lille. Hun er støttet af en værge og dennes store familie. Uddannelse: Sygeplejerske. Færdiguddannet og har fået job.

Adongo Philomenea Akwii – født 24.04.1995 – start 2017. Hendes far er en fattig bonde, som aldrig har gået i skole, og moderen døde for nogle år siden. Når Adongo er hjemme, bor hun og hendes tvillingebror hos deres bedstemor. Så hjælper hun med en del husligt arbejde. Adongo uddanner sig på Soroti College Commerce og er startet på 2. semester i september 2017. Fortsættelsen er en 2 årig ”diploma”. Adongo er en målbevidst pige, som har brug for støtte til sin videre uddannelse. I fritiden spiller hun volleyball. Færdig i 2020.

Malingo Godliver Amording – født 10.05.1089 – start 2018. Hendes mor er død og faderen er bonde. Hun er velopdragen, livlig og hjælpsom. Hun er desuden en sund kvinde, som har 7 søstre og 3 brødre. Uddannelse: Sygeplejerske med henblik på at blive jordemoder. Vil hjælpe kvinder med fødsler, behandling, vejledning og rådgivning. Begrundelsen herfor er, at hun har set mange dø under fødsler pga. ingen eller ukvalificeret fødselshjælp. I 2019 er Malingo optaget på Health administration Diploma Program. Efter 2 semestre er Malingo uddannet jordmoder. Færdig i 2020. SI Kalundborg har betalt Laptop i 2020.

Acom Mary Frances – født 10.08.1999 – start 2018. Hun bor med sine forældre og tre søskende i tre græstækte hytter. De har en lille jordlod, hvor de kan dyrke jordnødder og lidt kartofler, således at de kan overleve, men det er svært for dem. Frances har afsluttet grundskole på Madera samt secundary shool. Hun er en aktiv og ansvarsbevidst pige. Frances er startet på en 3 årig kompetencegivende uddannelse til bachelor og arts and economics på universitetet. Hun har brug for støtte til bolig, uddannelse og undervisningsmaterialer. Færdig i 2021. SI Kalundborg har betalt for Laptop i 2019.

Atea Jemimah – født 05.05.1999 – start 2018. Hun kommer fra en fattig landarbejderfamilie med 3 børn. Jeminahs forældre kan ikke støtte hende til at fortsætte med den kompetencegivende uddannelse. Jemimah har afsluttet grundskole på Madera, samt secundary school takket være støtte til det. Hun er dygtig og har flotte karakterer. Jemimah er startet på uddannelse til bachelor i Food Science og Technology. Hun har brug for støtte til bolig, undervisning og undervisningsmaterialer. Færdig i 2022. SI Kalundborg har betalt for Laptop i 2019.

Abuin Noela – født 26.12.1999 – start 2018. Hun kommer fra en fattig familie. Moderen har været alene med Noela og 2 søstre. Noela har været støttet af VB til og med sin afslutning på secundary school S6. Karaktererne fra S6 var så gode, at hun kunne søge videreuddannelse på universitetet. Hun har søgt ind på universitetet i september 2018 og er optaget på Makerere University på en bachelor i Agriculturel and Rual Innovation – en 3 årig uddannelse. Hun har brug for støtte til undervisning og undervisningsmaterialer. Færdig i 2021.

I februar 2020 besøgte jeg Sr.Elizabeth på skolen Madera, som hun er leder for. På skolen mødte jeg også 7 fantastiske sponsor piger, som fuldt ud levede op til alt det, jeg på forhånd havde fantaseret om. Pigerne udstråler glæde, ydmyghed, engagement, taknemmelighed og har håb og drømme, for det liv, som vores sponsorater giver dem en enestårnede mulighed for at få.

Sponsorpiger fra Universitetet i Kampala

Min rejse varede 16 dage. Jeg så kultur, flot natur og masser af vilde dyr, og jeg mødte den lokale gæstfrie befolkning. Jeg planlægger en ny tur i 2022, når det forhåbentligt igen er muligt at rejse.

Jeg holder meget gerne foredrag om projektet og turen til Uganda.

Gunver Jensen

 

Styregruppen for projektet består af Vita Skytte, SI Holbæk, Berit Madsen, SI Slagelse, Gunver Jensen, SI Kalundborg