Indlæg fra klubberne

I anledning af 100 års jubilæet for Soroptimist International skriver SI-Skive om deres aktiviteter:
Corona- har virkelig sat dagsordenen for dette års arbejde i SI Skive
Vi har os trods alt haft HELD til at gennemføre arrangementer af oplysende og social karakter, hvilket har givet os
mulighed for også i 2020 at uddele midler omend i mindre omfang end sædvanligt til primært KVINDER OG PIGER
—–oOo—-
SI Gribskov fortæller i anledning af SI 100 års jubilæet om et skoleprojekt, der varede fra 2014 til 2018. Projektets navn var Seleyian, og skolen ligger i Masai Mara i Kenya.
Gennem de fire år, projektet varede, lykkedes det os at rejse 115.000 kr. via loppemarkeder, lotteri, møder, salg af stof (som metervare) på landsmøder, m.m. Derudover har vi solgt kort og billeder med forskellige motiver af dyr og mennesker fra netop dette område i Kenya.
Pengene er blevet brugt til møbler, bøger og andet undervisningsmateriale til skolen, som vi har indkøbt og delt ud på stedet. Derudover er der blevet råd til at bygge to ekstra og meget tiltrængte klasselokaler samt at få opsat vantanke på skolens grund. Flere af vores medlemmer har besøgt skolen flere gange, så vi har fulgt projektet tæt.
Den lille skole havde godt 100 elever, da vi startede på projekt Seleyian, men populariteten steg voldsomt, i takt med den hjælp vi gav. I dag har skolen således knap 400 elever – og den har igen brug for at blive udvidet. Så i 2021 starter vi et nyt projekt, Marianta Village School, hvor vi rejser penge til endnu et klasselokale.
—–oOo—-
SI Ringkøbing beretter i anledning af Soroptimist Internationals 100 års jubilæum om et Ukraine-projekt, de er særlig stolte af.Birgit Tønnesen, chartermedlem i SI Ringkøbing, deltog i 2005 sammen med andre soroptimister fra Region 2 i en tur til Lviv-klubben i Ukraine, hvor man bl.a. aflagde besøg på et hjem for handicappede børn, som Lviv-klubben forsøgte at hjælpe, så godt de kunne.
Forholdene på børnehjemmet rystede Birgit. Store huller i gulvene, utætte vinduer, revnede ruder, store sovesale med tynde madrasser i sengene, ikke andet inventar til børnenes få ejendele end en bærepose til hver osv.
Besøget gjorde et dybt indtryk på Birgit, som var en handlingens kvinde. Da hun kom hjem fra turen, besluttede hun sig for, at hendes kreative evner fra nu af skulle bruges til at skaffe penge, mange penge til hjælp med renoveringen af børnehjemmet. I sine yngre dage havde hun undervist i porcelænsmaling, og disse talenter brugte hun nu til at fremstille håndmalede kort, såvel akrylmalede non-figurative kort som akvarelmalede anemonekort.
Birgits mand tilbød – i taknemlighed over at hun brugte tiden hjemme – at betale for alle materialerne, så pengene fra salget ubeskåret kunne gå til børnehjemmet i Lviv. Inspirationen til anemonekortene fik hun sikkert fra sine år på Falster, hvor hun ofte besøgte Lolland, hvor digterpræsten Kaj Munk kom fra, inden han blev præst i Vedersø. Vedersø Præstegård er i dag museum, og Birgit fik lov til at sælge anemonekortene her – uden at museet skulle tjene på salget. De non-figurative kort blev bl.a. solgt via en tøj- og smykkeforretning, hvor Birgit var kunde.
Det lykkedes Birgit at sælge så mange kort, at hun hvert år kunne sende titusindvis af kroner til Lvivklubben til deres renoveringsprojekt af børnehjemmet, og takket være økonomisk hjælp fra Lviv-klubbens venskabsklub i Schweiz, blev børnehjemmet færdigrenoveret.
Herefter kastede Lviv-klubben sig over renovering af sygestuer på et gynækologisk hospital, og også her gjorde Birgits penge stor gavn. Der er stuer på hospitalet, som hun ved sin flid med kortene har formået ene kvinde at betale renoveringen af. Og det var en tydelig rørt og stolt Birgit, der ved selvsyn i 2010 sammen med vi andre soroptimister fra Region 2 kunne besigtige resultatet og se donations-skiltet, der bar SI Ringkøbings navn.
Herefter var det en brandsårsafdeling på et hospital i Lviv, der skulle hjælpes via Lviv-klubben, men dette projekt nåede Birgit ikke at fuldføre før sin død i foråret 2012 efter kun få dages sygdom.
Allerede ved mindefesten efter bisættelsen gav familien udtryk for, at de gerne ville overlade rettighederne til kortene til os, hvis vi i Ringkøbing-klubben ville fortsætte med kortsalget, hvilket vi naturligvis var dybt taknemlige for.
Anemonekortene bliver nu trykt efter Birgits håndmalede originalkort hos den lokale bogtrykker, og i klubben har vi formået at fastholde kontakten til Vedersø Præstegård, som er en vigtig salgskanal for os.
Naturligvis sælger vi også kortene alle de steder, hvor det passer sig: til regionalmøderne i Region 2, på vore markedsdage om sommeren i Ringkøbing og hvor lejligheden ellers byder sig.
At Birgit startede med at male kort, og at arvingerne overlod os rettighederne betyder, at vi hvert år via Region 2’s Ukraineudvalg kan donere et pænt beløb til de ukrainske søsterklubber som økonomisk støtte til deres forskellige projekter for kvinder og piger i deres nærområde. Og selv om vi ikke formår at tjene lige så mange penge, som Birgit evnede, er vi glade for at videreføre arbejdet

—–oOo—-

I anledning af SI’s 100 års jubilæum har Joan Brun Iversen fra SI Varde skrevet følgende

SI Varde startede i 2009 et nyt projekt, hvor vi fik mulighed for at få en stand på Vardes årlige musikfestival Open Air.
Vi besluttede, at vi ville sælge frikadeller og ribbensteg burgere. Det blev en kæmpe succes. Mange festivaldeltagere står gerne længe i kø for at købe vores hjemmelavede burgere.
For at tiden ikke skal blive alt for lang, har vi lavet en slagsang, som vi synger, indtil der er produceret burgere, vi kan lange over disken.
Indimellem bliver vi også opfordret til sang.
Rigtig mange klubmedlemmer er engageret i dette arbejde, og vi både hygger os, arbejder hårdt og har det sjovt.
Vi har solgt burgere i 11 år og har i alt haft et overskud på kr. 1.072.617,00.
Vi har i årenes løb doneret penge til bl.a. Dansk Stalking Center i Kbh., Mødrehjælpen i Esbjerg, Karen Blixen klubben i Kenya, Hjælp til uddannelse til unge kvinder i Varde kommune, Skoleprojektet i Addis Ababa, Womena, Moving the world to end Hunger, Reden International Kbh., Kvinde til kvinde Varde.
—–oOo—-
SI Lolland, SI Nykøbing F, SI Næstved og SI Ringsted har igangsat et fælles projekt. Her fortæller de i anledning af SI 100 års jubilæet om det spændende initiativ, der skal fortsætte frem til 2026:
Mål: Vi vil forbedre liv og status for 3 piger fra fattige kår i Arusha, Tanzania gennem uddannelse, så de får mulighed for at realisere deres potentiale.
Hvordan: Ved at give dem mulighed for at gennemføre en gymnasielignende uddannelse (Secondary School, Form 1-6) på en nærliggende skole.
Tid: Skolestart januar 2021 – og 6 år frem.
Baggrund:
Sct. Gabriel tæt ved Arusha i Tanzania er etableret i ca. 2006 som et hjem for børn, hvis mødre er indsatte i det lokale fængsel, hjemmet er drevet af 6 Sct. Gemma søstre. Der bor omkring 15 – 27 børn på hjemmet. Kun et fåtal af børnene tager derfra med deres mødre, da en del af mødrene har livstidsdomme.
Søstrene har grundlagt Sct. Gemma School en lille oase midt i et fattigt samfund, hvor der i dag er ansat en lang række lærere og andet personale, som brænder for at skabe en tryg hverdag og fremtid for skolens ca. 560 elever og deres familier. Her får børnene hver dag mad og lærer de nødvendige kundskaber for at komme videre i livet. En af disse kundskaber er engelsk, som er en forudsætning for at gå videre ud over 7. klasse til Secondary School.
Økonomi: 18.000 årligt i 6 år.

 

—–oOo—-
“Highlight” fra SI Ringsted for at fejre 100 års jubilæet i Soroptimist International:
I forbindelse med Ringsted SI’s 40 års jubilæum i 1989 blev Lokalkomiteen “Plant et træ” oprettet, som et projekt.
Kommiteen har arbejdet for at gøre Ringsted “grønnere og kønnere” ved at vække interessen for træer og planter. Ringsted SI indledte med at plante en vandgran i Klosterhaven i 1989. Adskillige virksomheder plantede i de første år derefter “månedens træ”.
I 1991 fejrede Ringsted By 550 års jubilæum og kommunen tog velvilligt Lokalkomiteens ide op med uddeling af et paradisæbletræ til hver nyfødt i kommunen. I 2003 blev der udgivet en guidebog Turen i Ringsted træer forfattet af soroptimisterne Karen Inger calolisen og Lis Randrup Thomsen. Projektet og guiden indbragte Ringsted SI Best Practice Award fra SIE i 2004/5.
I 2010 blev “Ringstedtræet plantet. Otte grupper træer, hvor forbogstaverne alle danner ét af bogstaverne i bynavnet Ringsted i alt 180 træer.
I 2019 i forbindelse med Ringsted SI kunne fejre 70 års jubilæum blev 2 bord bænke sæt indviet som klubben havde doneret.
—–oOo—-
SI Gribskov fortæller i anledning af SI 100 års jubilæet om et skoleprojekt, der varede fra 2014 til 2018. Projektets navn var Seleyian, og skolen ligger i Masai Mara i Kenya.
Gennem de fire år, projektet varede, lykkedes det os at rejse 115.000 kr. via loppemarkeder, lotteri, møder, salg af stof (som metervare) på landsmøder, m.m. Derudover har vi solgt kort og billeder med forskellige motiver af dyr og mennesker fra netop dette område i Kenya.
Pengene er blevet brugt til møbler, bøger og andet undervisningsmateriale til skolen, som vi har indkøbt og delt ud på stedet. Derudover er der blevet råd til at bygge to ekstra og meget tiltrængte klasselokaler samt at få opsat vandtanke på skolens grund. Flere af vores medlemmer har besøgt skolen flere gange, så vi har fulgt projektet tæt.
Den lille skole havde godt 100 elever, da vi startede på projekt Seleyian, men populariteten steg voldsomt, i takt med den hjælp vi gav. I dag har skolen således knap 400 elever – og den har igen brug for at blive udvidet. Så i 2021 starter vi et nyt projekt, Marianta Village School, hvor vi rejser penge til endnu et klasselokale.

 

—–oOo—-

 

Vibeke Flarup fra SI Hillerød skriver anledning af 100 års jubilæet for Soroptimist International:
Jeg faldt over dette indlæg, jeg skrev for 25 år siden til “Soroptima”. Det synes jeg er ret sjovt at læse i forhold til nutidens selvfølgelige brug af medier!
Måske vil andre også synes det?
Kan være et billede af 5 personer og tekst, der siger "Soroptimister skriver Hillered Soroptimistklub kommet nternettet Hillergdklubben har haft en aften puterne, og planlaegger endnu vort mal, klubben dresse inden soroptimistarets udgang. Selv- om man er internettet hjem- har man mulighed prove gratis bibliotekerne og mange arbejdspladser ogsa arbejdet intenst den sidste maned lave hjemmesider links, gar nat lykkedes det siderne op. der links, der ikke helt fungere, men haber dem rettet, bladet udkommer. kunne ikke have siddende os, kun Silkeborg var pa net- man amerikansk kunne laese, danske kvinder haltede langt bagefter m.h.t. brug internet. Hermed en opfordring til alle (ogsa Danmarksunionens besty- gang. spaen- laererigt surfe sjovt"
—–oOo—-
Således beretter SI Grindsted-Billund i anledning af 100 års jubilæet i Soroptimist International:
I Grindsted-Billund klubben har vi siden 2006 støttet foreningen SOS-Gambia med sponsorering af unge, gambianske pigers uddannelse og donationer i form af øremærkede pengebeløb til f.eks. værktøj og klimaanlæg til en teknisk skole. Desuden har vi indsamlet og doneret fysiske ting som hospitalsenge, symaskiner, skoletasker, fodboldtøj m.m.
—–oOo—-
SI Tønder sender i anledning af SI 100 års jubilæet dette “Highlight” om klubbens største økonomiske projekt, et stort og spændende projekt i samarbejde med billedkunstneren Hans Tyrrestrup var indsamlingen af penge til kvinder og børn i det nødlidende land Sierra Leone.
Hans Tyrrestrup, den danske og internationale billedkunster og digter, skænkede SI Tønder 480 litografier á 1500 kr. til brug for videresalg for det internationale SI projekt i årene 2007-2011, SIerra A Family and A Future.
I oktober 2009 skabte Hans 4 x 120 stk. litografier med fire forskellige motiver på det grafiske værksted “Edition Copenhagen” på Amager. Litografiserien kaldes ”The African Quartet”, og den lever til fulde op til sit navn, idet værkerne er tydeligt inspireret af afrikanske former og farver.
Det lykkedes i årene derefter SI Tønder at sælge litografier for 240.000 kr. Trykkeprocessen kostede 62.500 kr.
Det var en fantastisk stor oplevelse for os i Tønder klubben at arbejde sammen med Hans Tyrrestrup, som nu igen har et tæt samarbejde med Soroptimister i DK i 2021, hvor kunstudstillingen: *The Global Goals, FN’s 17 Verdensmå*l vises flere steder i landet.
—–oOo—-
I Nyborg Soroptimistklub markerede vi årsdagen for FN’s Børnerettighedskonvention d. 20. november 2020. Det var vores vision at få børn i Nyborg Kommune til at reflektere over og kende deres rettigheder. Vi inviterede to 6. klasser fra Birkhovedskolen til at arbejde med emnet ”Børns rettigheder og FN’s Børnekonvention” i en projektuge. Eleverne så blandt andet film om emnet, fremlagde rettigheder for hinanden og fremstillede flotte collager ud fra Børnekonventionens indhold. Collagerne blev så udstillet i byens frivillighus og på vores bibliotek. Eleverne fik også en præsentation af Soroptimisternes arbejde.
Vi er glade for, at vi trods coronanedlukning i efteråret 2020 nåede så langt med dette advocacy-tiltag. Vi havde et godt samarbejde med skolen og med udstillingsstederne. Føtex Nyborg og Lærerstandens Brandforsikring donerede juice, muffins og små gaver til eleverne.
Det er vores ambition at gøre dette til en årlig tradition, og vi håber at kunne udvide til flere skoler og udstillingssteder næste år.
—–oOo—-
I SI Gentofte er vi meget heldige, da vi i en del år har haft et godt og tæt forhold til vores venskabsklubber, som er: SI Cardiff og SI Lund.
SI Cardiff har besøgt os et par gange i løbet af de senere år. Under det første besøg – i 2003 – kom ”næsten” hele klubben på besøg. De var i Danmark i nogle dage, hvor vi tog os af dem. Nogle få år efter kom Cardiff igen til København, men denne gang i en kortere periode og med færre deltagere. Nogle af vores medlemmer har, ligeledes, besøgt Cardiff, hvor de blev indlogeret privat. Cardiff fylder i år 70 år, og det var meningen at nogle af os fra SI Gentofte skulle deltage i fejring af den runde dag, men, ak! ”Mennesket spår og Gud rår”, som der siges. Under alle omstændigheder, har alle møder været meget spændende og lærerige.
SI Lund er nærmest vores ”pseudo” tvilling. Vi holder sommermøder skiftevis i Lund og i København. Vi har haft mange dejlige oplevelser sammen med dem ”hinsidan”, ligesom de har nydt at besøge de interessante steder, vi har valgt at vise dem i Danmark. Der er mange ting vi kunne fortælle om de hyggelige møder, men jeg vil fremhæve, at vores medsøstre i SI Lund har en alderspredning fra +70 til +30. Vi har set et af de unge medlemmer deltage i møde sammen med sin lille datter på 6-7 år!!! Hvem i den danske Union kan gøre kunsten efter? Jeg spørger bare.
—–oOo—-
For at fejre Soroptimist International’s 100 års jubilæum bringer vi en præsentation af det seneste unionsprojekt i SI Danmark og SI Rumænien: “Teenagemødre i Rumænien”.
Dana Constantinescu, SI Craiova, sender Soroptimist venskabshilsener fra alle rumænske deltagere i projektet.
Præsentationen tilegnes nyligt afdøde Ariana Rotaru, chartermedlem i SI Craiova. Adriana underskrev partnerskabet og arbejdede ihærdigt i projektet og for soroptimismen i Rumænien.

Se video

—–oOo—-

Mød en ny soroptimist fra SI Silkeborg klubben. Birgitte fortæller i anledning af SI 100 års jubilæet om hvorfor hun blev soroptimist.
Se videoen
—–oOo—-
SI Mariager Fjord arrangerer hvert år 5 Gå-ture i kommunens smukke natur. Vi har fået aftaler med lodsejere, hvor publikum normalt ikke kommer og lodsejerne viser os rundt og fortæller områdets historie.
Vi har ofte mere end 100 deltagere på turene, der betaler 20 kr. Vi har de sidste 3 år doneret 10.000 kr. Beløbet er på skift gået til Broens arbejde blandt piger eller en piges ophold på Hobro Julemærkehjem, udstyr i deres motionsrum eller et køkken hvor pigerne og forældrene laver sund mad sammen.

—–oOo—-

SI Rødding-Gram-Toftlund er den yngste soroptimistklub i Danmark. I anledning af SI 100 års jubilæet, sender klubben en hilsen.
—–oOo—-
SI Kerteminde fortæller i anledning af 100 året for starten af Soroptimist International således:
SI Kertemindes lykkedes over en 4-årig periode at indtjene og donere 93.000 kr. til Unge-organisationen NANU – en non-profit og upolitisk organisation med formålet, at skabe væresteder for børn og unge i Grønland.
Pengene til projektet blev indtjent ved bl.a. modeopvisning og flere koncerter – og gav på den måde god omtale i klubbens nærområde.
Projektet har ligget stille nogle år, da NANU har været støttet af diverse fonde, men tages op i klubben igen i 2021 – nu som julehjælp.
Læs mere her: Nanu projektet
—–oOo—-
SI Hillerød fortæller her i anledning af SI 100 års jubilæet om et ganske særligt klubprojekt:
Orkaner/tyfoner på Filippinerne koster hvert år menneskeliv og ødelagte huse. Gennem et familiemedlem fra Filippinerne, som tog tilbage for at organisere hjælp, gik vores bidrag gennem tre år som vi helst vil donere: ”Fra hånd til hånd” direkte til skoleuniformer, skolebøger og genopbygning af en skole. På billedet har børnene skrevet en tak til klubben i Hillerød.
—–oOo—-

SI Brande fortæller i anledning af SI 100 års jubilæet om et ganske særligt klubprojekt, der både er udvalgt som bedste danske projekt i 2020 og desuden af SIE er berømmet som et solidt langtidsprojekt : I 2002 oprettede SI Brande i samarbejde med SI Eldoret, Kenya, et herberg for hjemløse gadebørn i Eldoret. Siden har samarbejdet resulteret i etablering af 3 toiletter, 2 baderum for piger samt installation af en vandtank + pumpe for at sikre vandforsyningen. Indsamlede mider ialt: 6.200,- Repræsentanter fra vores klub har flere gange besøgt Eldoret – senest i 2019. Vi har også været så heldige, at vi har haft genbesøg fra Kenya. Læs her om vores mange-årige samarbejde med SI Eldoret: http://www.soroptimisteurope.org/eldoret-rescue-center-a-long-term-cooperation-project/