SI Kastrup – Tårnby tror du på hekse – det gør de i Burkina Faso

25/01 - 2019
Kategorier: Nyheder

Skrevet af Jytte Crusell, SI Kastrup-Tårnby

På Centre Delwendé, der drives af nonner bor 220 kvinder, der er beskyldt for at være hekse. I Burkina Faso tror man nemlig stadig på hekse, men ofte er det en kynisk måde at slippe af med kvinden. Måske p.g.a. jalousi mellem mandens koner eller et spørgsmål om arv.

Centret står for minimumsforsørgelse af kvinderne: lægebesøg, tag over hovedet, lidt tøj og meget simpel mad. Kvinderne bor på 30 fællesrum, 6-8 kvinder pr. rum.

Alt andet skal kvinderne selv betale. De tjener især penge ved at karte og spinde bomuldsgarn, der dog er svært at afsætte lokalt – for tænk om der virkelig er noget om snakken i at disse kvinder er hekse.

Centret har en stor køkkenhave, som bidrager til centrets drift og desuden giver beskæftigelse for de stærkeste af disse kvinder. Senest har centret besluttet at forsøge at avle kyllinger, får og geder.

Anne Simonsen bor og arbejder i Burkina Fasos hovedstad. Da kronprinsesse Mary og udenrigsministerens i 2016 skulle besøge landet, fik Anne til opgave at finde noget om kvinder, der kunne interessere kronprinsessen. Valget blev Centre Delwende og siden har Anne interesseret sig for de hekseanklagede kvinders liv og trivsel der. Siden da har hun købt det spundne garn og solgt det via danske venner i Danmark. Helt privat.

Indtil ult. 2018 har Anne for garnsalg og donationer indkøbt; 6 cykler (1 pr. bygning), 30 karter og 30 sollamper (1 pr. fællesrum) samt bidraget til installation af generator til vandtårn, så der også er drikkevand ved strømafbrydelser. Indkøb er i samråd med nonnerne.

Soroptimist International Kastrup-Tårnby var så heldige, at få besøg af Anne Simonsen på klubmødet i oktober hvor også ca 40 gæster deltog. Her fortalte Anne om kvinders liv som hekseanklagede, om flugten fra landsbyen og om deres tilværelse i centret. Aftenen blev sluttet af med livligt salg af garnet. Også på Soroptimisternes efterårsbazar, blev der solgt garn og kr. 11.000 af bazarens overskud blev doneret til projektet. Soroptimisterne
er i januar blevet ”garnambasadører” og sælger garnet gennem Anne, når der kommer nye forsyninger til Tårnby.

Se mere om projektet, centret og garnet på FaceBook: ”Bomuldsgarn fra Burkino Faso”.