Hvad sker der når en frivillig organisation udsættes for underslæb?
Rigtig mange mennesker i Danmark er med i frivilligt arbejde og det brede foreningsliv i Danmark kan ikke leve uden alt det frivillige arbejde.
I rigtig mange sammenhænge giver det rigtig god energi at være med i en forening og indgå i bestyrelsesarbejde. Der knokles for at skabe gode aktiviteter for børn og voksne. Der knokles for at samle penge ind ved hjælp af loppemarkeder, koncerter og mange forskellige andre aktiviteter.
Alle de mange organisationer kaldes Civilsamfundet og er en del af vores livsverden. I foreningerne kan vi deltage i aktiviteter, diskutere relevante emner og alle de mange foreninger har stor indflydelse på menneskers trivsel. Det er nemlig således, at mange opgaver i vores samfund udføres af frivillige.
I det frivillige arbejde er vi afhængige af, at nogen vil indgå i bestyrelser og at de tager ansvar og forvalter både ledelsesmæssige og økonomiske opgaver. Ofte går det ganske godt og en gang imellem går det mindre godt.
Når det går mindre godt, så er det rigtig svært at håndtere, fordi vi jo alle sammen er frivillige og med hvilken ”ret” har nogen lov til at styre eller dirigere med andre i forhold til tillidsposterne?
Det spørgsmål er svært at svare på, men hvis ingen gør noget når de kan se at det begynder at gå galt, så sker der ofte noget meget alvorligt. Fx at en kasserer begår underslæb, fordi det var en lidt for stor fristelse at passe på en organisations penge.
Når det er sket og pengene er væk, så sker der rigtig mange ting. Dels skal man have styr på situationen og hvor galt det er. Der skal tages stilling til politianmeldelse, bestyrelsesansvar og det videre arbejde.
I SI Danmark oplevede vi netop sådan et underslæb i foråret. Vi har oplevet, at der er rigtig mange meninger om situationen og der bliver talt grimt, der er utilfredshed, nogen melder sig ud og alt er ligesom lidt svært at styre. Men der er nødt til at være tillid til dem, som er valgt til at styre processen.
Langsomt er der faldet lidt ro på situationen igen, men det tager lang tid. Og i den forbindelse er det vigtigt at der kommer information ud til medlemmerne. Måske også mere information end vi plejer. Det er også vigtigt, at der er åbenhed om situationen, for så er det meget nemmere at håndtere situationen og få landet det hele fornuftigt bagefter.
Men det er helt sikkert, at det ikke er nogen sjov situation. Og bestyrelsen tænker – hvad kunne vi have gjort eller set for at undgå det?
Det får man aldrig svar på, men det er vigtigt at der altid er to personer som har adgang til bank og kasse, så en klub ikke er sårbar. Og det er vigtigt, at vi tør gå i dialog med hinanden, hvis der er noget som vi ikke forstår, eller som vi med vores uddannelse og erhvervserfaring mener, kan gøres anderledes.