Rumæniens-projekter
Vi havde et zoom møde 11. mats 2022 med de rumænske klubber – det var rørende – farvel og på gensyn. Mange glade tak, fordi Soroptimisterne fra Danmark havde ændret deres liv og muligheder.
En særlig stor tak til Hanne Jensbo
Sidste møde i Rumæniens-gruppen
Dette foto blev taget 7. marts 2022, da vi havde vort sidste møde i Rumæniens-gruppen. Efter godt 30 års samarbejde, er det nu besluttet at nedlægge gruppen. Heldigvis er der kontakt til de rumænske klubber via danske venskabsklubber.
Deltagerne fra venstre Hanne Hagn-Meincke, Skanderborg. Inger Sahlholdt, Herning. Irma Andersen, Skanderborg. Kirsten Tvedebrink, Silkeborg. Grethe Ærendahl, Aarhus. Kirsten Lindberg, Aarhus. Hanne Jensbo, Aarhus. Inger Schmidt, Silkeborg
Hanne, Inger og Hanne var på deres første tur til Craiova i påsken 1991.
—————————————————————————————————————————
Historik
Soroptimistklubber fra region 2, Aarhus, Skanderborg, Herning og Silkeborg har været aktive i Rumænien i 30 år og Den Danske Union er mentorunion for den Rumænske Union.
Beretning fra Rumæniens-udvalget i Region 2 – ’30 år i Rumænien’, december 2020
Indsatsen har siden starten i 1990 udviklet sig til også at omfatte levering af udstyr og humanitær hjælp til institutioner, hospitaler, børnehjem, skoler og en omfattende udveksling af personer. De mange års indsats har bredt sig som ringe i vandet. I dag er der 7 soroptimistklubber i Rumænien.
Vi har i alle årene været vidne til det rumænske samfunds udvikling og fået mange rumænske venner. Soroptimisterne i Rumænien har ikke de samme muligheder, som vi kender, for at lave forskellige aktiviteter, som indbringer penge til projekter. Derfor er det stadig væsentligt for rumænerne med dansk økonomisk støtte.
Det er de rumænske soroptimister, der selv udfærdiger deres projektønsker og derefter sender ansøgningerne til Rumæniensudvalget, som så træffer den endelige beslutning om at godkende ansøgningen ud fra SI E`s Projektmål og Strategiplan.
Følgende klubber i Danmark har venskabsklubber i Rumænien
- SI Herning – Craiova (chartret 1993),
- SI Aarhus – Timisoara (chartret 1996),
- SI Skanderborg – Cluj-Napoca (chartret 1996),
- SI Varde – Slatina (chartret 1995)
- SI Ringkøbing – Bucharest ( chartret nov. 1995)
- SI Birkerød – Brasov (chartret nov. 1995)
- SI Kolding – Targoviste (chartret 2002)
Teenagemødre i Rumænien
Si Silkeborg støtter – i samarbejde med Rumæniensudvalget i region 2 – et unionsprojekt, som tager udgangspunkt i seksualundervisning til piger fra præpuberteten.
Rumænien har et stort problem med, at mange – meget unge teenagepiger bliver mødre og dropper ud af skolen, hvilket også kan medføre, at pigerne bliver udstødt af familierne. Man anslår, at ca. 25.000 piger og unge kvinder i Rumænien hvert år bliver uønsket gravide. Der er ikke seksualundervisning i skolen, da kirken forbyder det. Derfor er der brug for et stort oplysningsarbejde for unge fra 11 års alderen. Herved bliver pigerne bevidstgjort om deres rettigheder til egen krop. De bliver informeret om brug af prævention og lærer at sige fra overfor seksuelle krænkelser.
De rumænske soroptimister holder informationsmøder på skoler og uddannelsesinstitutioner ved hjælp af penge, som er skaffet fra danske soroptimistklubber.
Målet er forebyggelse af unge pigers for tidlige graviditet. Desuden støtter man teenagemødre, der vælger at gennemføre graviditeten, så de kan tage vare på deres børn og færdiggøre deres egen skolegang.
Projektet er startet i 2018
Lonely children
I samarbejde med Rumæniensudvalget i Region 2 støtter SI Silkeborg lektiehjælp efter skoletid til ca. 10 piger. Det er lærere, som underviser.
Pigerne får desuden et nærende måltid mad om dagen. Pigernes forældre arbejder i udlandet, og de er overladt til andre familiemedlemmer i lange perioder.
Formålet og resultatet af Leisure-time Activity er, at pigerne klarer sig bedre, såvel på det sundhedsmæssige som på det indlæringsmæssige og sociale område.
Projekt er startet i 2010.
Step by step – Little entrepreneurs (Timisoara)
I samarbejde med Rumæniensudvalget i Region 2 støtter SI Silkeborg 25 blinde piger.
Pigerne lærer at skrive ansøgninger målrettet forskellige stillinger, som virksomheder har opslået. Desuden lærer de, hvordan man driver en virksomhed – både praktisk og økonomisk.
Formålet og resultatet er, at pigerne får mere viden og lærer at tage ansvar for deres egen fremtid.
Projektet er startet i 2010.