Flere projekter i Gambia

Uddannelsestøtte til ung pige i Kembujeh, Gambia

På besøg i Janibas familie. November 2019

Jørgen Kastrup og Anna Marie Hegelund, Silkeborg, kom under et besøg i Gambia i 2008 i kontakt med skolelederen af Kembujeh Lower Basic School. Han ville vide, om det var muligt at skaffe 10 sponsorer til 10 forældreløse børn, som var i fare for at blive smidt ud af skolen grundet manglende betaling.
Gennem det lokale kendskab til de to initiativtagere og seriøsiteten i projektet besluttede vi i SI Silkeborg at sponsere en pige, således at hun kan gennemføre sin skolegang.
Skolen ligger i et fattigt landdistrikt, hvor landsbyen Kembujeh er det største samfund. For at udnytte skolebygningerne går halvdelen af børnene i skole om formiddagen og resten om eftermiddagen. Skolen har over 1000 elever fra 1. til 6. klasse. Efter 6. klasse fortsætter børnene på ”Bottrup”, som er en overbygningsskole i lokalområdet, hvor de børn, der har evnerne og de økonomiske muligheder, kan tage studentereksamen. Øvrige elever kan tilbydes undervisning på J. Kastrup Skills Training Center eller et andet i lokalområdet.
Der er til projektet også knyttet en børnehave, hvor børn i 3-6 års alderen gennem leg får nogle grundlæggende færdigheder inden skolestart.
Gambia er den mindste stat på Afrikas fastland. Landet er knapt så stort som Jylland. Mod Atlanterhavet i vest er der ca. 80 km fra nord til syd. Gambiafloden løber midt gennem landet. Gambia har tropisk klima og regntid fra juni til oktober. Hovedstaden er Banjul, som både har havn og lufthavn.

Medicin til kvindeklinik i Gambia

Ulla og Jeanette med nyfødte tvillinger. 2019

På en sundhedsklinik i landsbyen Sambuyan i Gambia føder et stort antal kvinder fra nær og fjern, og der er stort behov for medicin, så både mor og barn kan overleve.  Der er desuden mange i området, som får alvorlige brandsår, der ligeledes kræver medicin. Det er kun muligt for klinikken at skaffe medicinen, hvis de har penge nok, og det er et problem. Derfor gennemfører SI Silkeborg forskellige aktiviteter for at skaffe penge til medicinen.

Sundhedsklinikken ligger i tilknytning til Skagenskolen, og begge dele er opført af en dansker. Gennem samarbejdet med soroptimisterne i Gambia sikrer vi os, at alle de penge, vi samler ind, går direkte – og uden fradrag af omkostninger – til medicinen

Den 6. maj i 2017  arrangerer vi i samarbejde med Skagenskolen og soroptimistklubben i Banjul, i Gambia, eventen ”Løb for Liv”, hvor hele overskuddet går til medicin til at redde liv.