
Stop Vold mod Kvinder og Piger
Orange dage 2024 blev markeret på Furniture Station i Tarm – og på “Den dykkende dame”.
I anledningen af den internationale kampagne ’Stop vold mod kvinder’ har Jens Galschiøtts Dykkende Dame fået orange bukser på – ligesom julemarkedet på Furniture Station fik besøg af kvinder med rygmærker.
”Lidt sjov midt i alvoren må der altså gerne være,” siger præsident for Soroptimist International Skjern-Tarm, Hanne Laier.
Hanne Laier henviser til, at et af Tarms varemærker ’Den dykkende dame’, også kendt som ’Røven’, har fået orange bukser på.
Anledningen er den internationale FN-kampagne Stop Vold mod Kvinder, der forløber fra den 30. november til den 10. december, og årsagen til kampagnen er desværre ikke særlig sjov:
”I en meget stor del af verden er vold mod kvinder meget normalt, og i Danmark er vi såmænd heller ikke for fine i kanten,” siger præsidenten, der blandt andet kan referere til, at cirka 118.000 kvinder hvert år udsættes for partnervold, og at tolv kvinder årligt dræbes af enten sin partner eller ekspartner.
De lokale medlemmer af Soroptimist International arbejder på forskellig vis på at fremme piger og kvinders vilkår såvel nationalt som internationalt. Derfor er SI Skjern-Tarm selvfølgelig også ’på gaderne hvert år under de Orange Dage.
I år havde kvinderne – udstyret med orange veste med rygmærker i form af det ganske venlige logo for Soroptimist International – dog valgt at invadere det traditionelle julemarked på Furniture Station i Tarm.
”Det har virkelig været en god oplevelse for os at flytte ind på julemarkedet. Midt i al julehyggen har borgerne fra lokalområdet taget godt imod os, og mange har taget sig tid til en god snak med os om det meget alvorlige emne, som vold mod kvinder jo er. I år er undertemaet, at man skal være ”Cyber-sikker, og det kan mange relatere til,” siger Hanne Laier og fortæller videre om aktionen:
”Vold mod kvinder kan have mange udtryksformer. Med udbredelsen af elektroniske medier er psykisk vold og trusler eskaleret. Og seksuel vold og chikane på arbejdspladser, som længe er blevet fortiet, er endelig kommet frem i lyset. Det overordnede formål med den verdensomspændende aktion er, at voldsramte kvinder skal vide, at vi står sammen for at hjælpe dem ud af de svære vilkår. Hele samfundet skal gøres bekendt med problemet. Det er vigtigt, at kvinderne kan få hjælp og kan føle sig sikre på, at hjælpen er der, når behovet opstår”.