Kvinders valgret i 100 år

Vi planter en avnbøg i Rådhusparken i 2015

Ved fejring af 100-året for kvinders stemmeret holdt vores præsident, Heike Lundahl, denne betydningsfulde tale:

I dag står vi så her og planter et træ, en avnbøg og ikke en eg, som så mange gjorde for at markere dagen for 100 år siden. Soroptimisterne over hele landet planter hen over sommeren træer, for at mindes denne dato og den indsats, som blev gjort dengang for at opnå denne ret. Uden den stod vi ikke der, hvor vi gør i dag.

De fleste af os lever i dag et meget privilegeret liv, i vores lille land. Mad på bordet, tag over hovedet, basale rettigheder, som ytringsfrihed og lige muligheder for alle ses som en selvfølgelighed af de fleste. Og alligevel er det langt fra alle, som har lige adgang til alt og derfor er der stadig brug for organisationer, som Soroptimist International, både i og udenfor Danmark. Der er brug for ”a global voice for women”.

Her i Danmark arbejder vi Soroptimister tit sammen med andre organisationer, som Reden, Krisecentret, Zonta eller som i dag Kvindemuseet for at forbedre kvinders livssituationer. Vores arbejde spænder fra at afholde loppemarkeder, modeshows, koncerter, for at skaffe midler – til mentorship.

Når vi arbejder i udlandet har vi ofte gavn af vores store netværk. Soroptimist International – vi er næsten overalt i verden.

I Ukraine er der Soroptimister som lige nu gør en stor indsats for flygtninge fra den østlige del af landet. Det er trist at høre deres beretninger, men glædelig, at vi kan være med til at forbedre deres situation.

Ikke kun i Ukraine, men over hele verden oplever vi for tiden at menneskerettigheder er trængte. Tit er det i sammenhæng med ytringsfriheden, men meget ofte, fordi man er kvinde.

I Indien og Kina er det ikke sikkert, at en pige får lov til at leve, simpelthen fordi hun er født med det forkerte køn. Andre steder får piger ikke lov til at komme i skole og misser derfor muligheden for at forbedre deres livssituation. Sahel Regionen i Burkina Faso er en af de fattigste regioner i verden, hvor børnene er nødt til at hjælpe familien med at skaffe mad. Soroptimist International Danmark understøtter i samarbejde med FN´s World Food Program et skolemadsprojekt, som sikrer skolens børn 2 madtider om dagen. Disse 2 madtider er afgørende for, at børnene, også pigerne bliver sendt i skole, får en mulighed til at uddanne sig og til at forbedre deres livssituation.

De fleste steder i verden har man brug for en fødselsattest, for at kunne få et pas, et personnummer, for at kunne komme i skole, til læge eller for at kunne blive gift. I Danmark får vi personnummeret og fødselsattesten. I Mali skal man betale for det. I et land hvor kvinder skal adlyde deres mænd og familier må bortgifte deres døtre når de fylder 16 år, kan det tit ikke svare sig, at købe en dyr attest for en pige. Det betyder, at pigen ikke får mulighed for at komme i skole, hverken kan få et identitetskort eller vielsesattest, eller for den sags skyld har stemmeret. Hun eksisterer ikke. Og når man ikke eksisterer, kan man ikke rejse frit, har ikke krav på sine børn eller arven efter sin mand, eller mulighed for at optage et banklån. Ærgerlig, det kan man ikke gøre noget ved?? Jo, det kan man. Sammen med KULU (Kvindernes UdLands Udvalg) er Soroptimisterne gået i gang med at gøre en forskel for kvinderne i Mali. Helt enkelt ved at betale for fødselsattester og identitetspapirer til kvinderne. Vi kan ikke gøre det for alle, men der hvor det lykkes, kan kvinden leve et mere selvbestemt liv.

Igennem vores arbejde med Reden ved vi, at der er flere og flere kvinder, som bliver handlet til Europa. Soroptimister i Rumænien og Danmark har i mange år arbejdet sammen, for at give disse kvinder en chance i livet.

Bag disse forskellige projekter og initiativer står Soroptimisterne. Nogle gange er det en enkelt klub, andre gange flere. Bag flere projekter i Ukraine står en stærk Region 2, det som nogenlunde svarer til vores Region Midtjylland. ”Giv en pige ret” i Mali er et projekt, som alle klubber i Danmark støtter op om.

I fællesskab har kvinder opnået meget. Lad os blive ved med det.

Som vi står her, kan vi være glæde og taknemlige for at have fået ret til at have en stemme. Lad os blive ved med at hæve stemmen for kvinderne og deres rettigheder.

Tillykke med dagen!