Rumænien

Efter Ceausescus fald som leder af Rumænien i 1989 åbenbarede der sig et land i dyb nød og fattigdom. Hanne Jensbo fra soroptimisterne i Aarhus besøgte sammen med Red Barnet landet og så den store nød, som bestemt også gik ud over kvinder og børn. Derfor besluttede man på et fællesmøde for klubberne i Region2 – Midtjylland, at noget skulle gøres.

Så allerede til julen 1990 pakkede soroptimisterne hver en sæk med ting, som der var stor mangel på dernede. 220 sække blev sendt til et børnehjem i Craiova, en by med 600.000 indbyggere. I sækkene lagde man et kort med afsenderes navn og adresse – og på den måde kom der kontakter.

Vi lægger selv mest vægt på, at vor region har været gudmor for 3 velfungerende klubber: Craiova, Timisoare og Cluj-Napoca. Med chartering af Craiova klubben introducerede vi soroptimismen i Rumænien. Vi har haft et godt samarbejde også med de efterfølgende 5 klubber. Vi har haft samarbejde med Lionsklubberne og med Red Barnet, og mange danske klubber har støttet vores arbejde. Vi har gennemført flere udvekslingsbesøg med støtte fra Demokratifonden, hvorfra vi har fået ca. 850.000 kr.

Vi har selv gennem aktiviteter skaffet mere end 300.000 kr. Disse penge er skabt ved kreativt arbejde, dels fra udvalgets medlemmer, fra klubberne i regionen og ved bidrag fra enkelt klubber rundt i landet.

Samarbejdet og venskabet med Danmark er højt værdsat af både rumænske og danske soroptimister. Det står lysende klart, at netværket og inspirationen indenfor mentor-samarbejdet har været af vital betydning for, at Soroptimist International i Rumænien fortsat kan eksistere og videreudvikles. Vor bistand, der gennem mange år var af mere materiel og praktisk art, er nu ændret til at være mere holdningspræget, således som det kommer til udtryk i trafficking samarbejdet og mentoraftalen.

Så efter mere end 30 års samarbejde er det i 2022 besluttet at nedlægge Rumæniens-gruppen i Region 2, men heldigvis er der fortsat kontakt til de rumænske klubber via danske venskabsklubber.