Kriseparat – klar dig selv i tre døgn

20/02 - 2024

Vi havde besøg af Michael og Kenneth fra Borgerberedskabet, som gav os et gratis to-timers kursus i kriseparathed.

Når større dele af samfundet rammes, fx af et omfattende strømnedbrud som vil lamme stort set alt i vores moderne teknologiske virkelighed, tager redningsberedskabet sig først og fremmest af de kritiske samfunds­funktioner, så fx sygehuse og plejehjem kan fungere.

Imens skal vi og vores familier selv kunne klare os i vores bolig – og også gerne kunne hjælpe naboen om nødvendigt. Hvis vi derved kan undgå at belaste beredskabet, er vi med til at sikre, at redningsberedskabets ressourcer bliver brugt, hvor der er mest brug for akut hjælp. Jo bedre forberedt den enkelte borger er, des større er muligheden for at handle og klare sig i en problematisk situation – så forberedelse er nøgleordet.

Vi fik alle en lille folder, en tjekliste, som kan bruges til at holde styr på de nødvendige forberedelser. Vi kan ofte klare os med mad fra de små lagre i køkken- og køleskab i 3-5 dage, så de fleste er allerede i gang med forberedelserne. Håndsprit og vådservietter har vi sikkert stadig fra pandemitiden, men nogle af tingene fra tjeklisten skal de fleste af os nok i gang med at fremskaffe:

  • En batteridrevet radio med håndsving og FM-bånd, så man kan modtage beskeder fra offentlige myndig­heder. Sådan en fås for et par hundrede kroner og kan også fungere som powerbank for mobiltelefonen
  • Der er brug for tre liter vand pr. døgn pr. person. Heldigvis kan vand opbevares i mange, mange år ifølge vores instruktører, så man kan fylde rene dunke op fra vandhanen (husk, du skal kunne løfte dunken 😉) og opbevare dem mørkt ved en stabil, kølig temperatur.
  • Kontanter.

Der faldt mange flere småtips af undervejs i kurset, som kan gøre den enkelte bedre forberedt på eventuelle krisesituationer. Og har man lyst, kan man læse meget mere ved at søge ’prepping’ på nettet.

Men de to instruktører gjorde også meget ud af at understrege, at det er vigtigt, at den enkelte finder en god balance mellem fornuftige forberedelser på den ene side og en ’malen fanden på væggen’-risiko på den anden side – når alt kommer til alt, vælter verden ikke helt i morgen, var de begge sikre på…