Gambia projekt

Gambia-projektet 2020

Siden 2006 har Grindsted-Billund Soroptimistklub støttet SOS-Gambia, en privat hjælpeorganisation startet af sygeplejerske Susanne Skov Pedersen fra Middelfart.

Susanne Skov Pedersen arbejdede i et halvt år på et Health Care Center i Serekunda, Gambia. I forbindelse med dette arbejde, fandt hun ud af, hvor stort behovet for hjælp var – og er – i dette fattige land.

Nøglen til at forbedre vilkårene for befolkningen er uddannelse. Derfor er sponsering af skolepenge et vigtigt led i hjælpearbejdet. Skolegang som sådan gratis i Gambia, men med skolegangen følger udgifter til materialer, skoleuniform og et dagligt måltid mad til eleverne. Det er disse udgifter, sponsoraterne dækker.

I årens løb har Grindsted-Billund Soroptimistklub givet øremærkede pengebeløb til bl. a. værktøj, klimaanlæg og hjælp til den tekniske skole. Desuden har vi indsamlet og doneret fysiske ting som hospitalssenge, symaskiner, skoletasker, skrivematerialer, bamser, fodboldtøj o. m. a.

I alle årene har soroptimisterne desuden betalt skolepenge for 2-3 gambianske piger. I 2020 støtter vi:

Awa Sarr er ca. 20 år gammel og dværg. Hun har efter en fin studentereksamen været på teknisk skole for at lære at sy, men planen er, at Grindsted-Billund Soroptimistklub sponsorerer hende de næste 3-4 år, for at hun kan realisere sin drøm om at studere landbrug og husdyrbrug. I 2021 har soroptimisterne sponsoreret en telefon til hende, så hun kan fortsætte sit studie på trods af coronakrisen.

 

Mabinty Touray er 14 år og skal i 9. klasse efter sommerferien. Hun er datter af en enlig far, som oprindelig er fra Sierra Leone, men kom til Gambia efter borgerkrigen. Familien har svære vilkår, da faderen i efteråret 2020 blev ramt af hjerneblødning og nu vanskeligt kan bevæge sig.

 

Vi pakker lastbil med bl.a. sportstasker, termotasker, kuglepenne, farveblyanter, papir, krus, vandflasker, t-shirts og mange andre gode sager, som vi har fået doneret.

Opstarten på Gambia-projektet (2006)

I 2006 havde vi i Soroptimistklubben et foredrag – foranlediget af en artikel som Kirsten Clausen havde set. Foredragsholderen hed Susanne Skov Petersen.

Susanne der er sygeplejerske og bor i Middelfart, var i et halvt år ansat på et Health Care Center i Serekunda, Gambia. I løbet af denne periode fandt hun ud af hvor stort behov der var – og er – i dette fattige land. Med familie, venner og bekendtes hjælp blev en mini-hjælpeorganisation sat i system. SOS-Gambia, som står for Skole- og Sundhedsprojekt Gambia, fik flere og flere sponsorer, som betaler for at holde en ung, fortrinsvis pige, i skole.

Det er hovedsagelig en uddannelse i teknisk skole der her er tale om.

Da Susanne var på besøg var der flere af klubmedlemmerne der besluttede sig for at blive sponsorer i en 3 – 4 årig periode. En beslutning som har givet et rigt udbytte i form af en rigtig god kontakt til de unge Gambianere. Flere har siden hen fornyet kontrakten og fået nye sponsorbørn.

Klubben har i perioden hjulpet 2-3 piger ad gangen videre med uddannelse.

Behovet for hjælp er nemlig ikke blevet mindre i årenes løb – mange unge er hjulpet i gang med en langt bedre tilværelse, men køen for at blive hjulpet er uendelig. Men med hvert eneste bidrag kommer man et mikro-skridt videre.

SOS-Gambia er nu blevet en forening, som – udover at stå for sponsorater af skolepenge har koncentreret kræfterne om opbygning af en teknisk skole i byen Tujereng. På skolen undervises i ”skills” – praktiske færdigheder som f. eks. syning, catering, IT, frisør og byggearbejde – alt med det mål at give eleverne mulighed for at tjene penge til livets opretholdelse. (Se billedet i toppen af den tekniske skole)