Hekseanklagede kvinder i Burkina Faso

Projekt – Centre Delewendé i Burkina Faso

I oktober 2018 havde klubben indbudt Anne Simonsen, der dengang arbejdede på Den danske Ambassade i Ouagadougou, Burkina Faso, til at holde foredrag om sin interesse for Centre Delwendé, der tager sig af ca 200 hekseanklagede kvinder.

Da hun startede i 2015, var hendes første job at vise Kronprinsesse Mary noget om kvinders forhold i landet, og valget faldt på Centre Delwende i Ouagadougou.

Anne faldt pladask for nonnernes indsats for at hjælpe disse udstødte kvinder, og brugte meget af sin fritid på centret. Bl.a. gav hun sig i kast med at lære kvinderne at strikke og ikke mindst, begyndte hun at købe og sælge det garn, som kvinderne udvinder.

Efter Annes foredrag besluttede vores klub, at støtte centret. Efter klubbens bazar i 2018, hvor garnet også blev solgt, betalte vi for et hygiejne kursus og indkøb af affaldssorteringsspande, vaskebaljer og vanddunke. Dette har resulteret i forståelse for orden, rengøring af toiletter og håndhygiejne, der også har resulteret i, at diarré er næsten forsvundet fra centret. De stærkeste af kvinderne er daglejere i høsttiden og på centret dyrkes grøntsager og der holdes lidt dyr. Som terapi og for at tjene lidt penge til private småfornødenheder, håndfremstiler kvinderne bomuldsgarn helt fra bunden.

Efter bazaren i 2019 fik vi, i samarbejde med den lokale soroptimistklub i Ouagadougou Princesse Yennega, indkøbt undervisningsmaterialer og skaffet en kvindelig lærer foreløbigt for 1 år. Alle beboere på centret er analfabeter og der blev tilmeldt langt flere end forventet, og interessen og iveren for at lære er meget stor. For vores støtte kan der undervises op til 25 kvinder i deres lokale sprog og regning, så de har mulighed for at starte en lille butik op, når de forlader centret. En af vores klubs medlemmer har doneret en bærbar PC til brug for undervisningen.

Et anden af klubbens medlemmer er nu ”garnambassadør” og sælger garnet i stor stil. Og vi har flere gange været i lufthavnen og modtage garn fra hjemkomne folk fra ambassaden.

Vi støtter fortsat centret, og selvom vores Bazar 2020 måtte aflyses, er der flere af vores medlemmer der strikker og sælger færdige arbejder. Overskuddet går i vores donationskasse.