Tabu Romania – Børnemødre - Artikel fra Grandul - landsdækkkende rumænsk dagblad

Hvert år fødes ca. 200.000 børn i Rumænien. Flere end 9.000 af disse har mindreårige mødre. Det fremgår af data fra det nationale statistiske institut (INS).

Gabriela Alexandrescu, præsident for Red Barnet i Rumænien udtaler: ”Jeg tror ikke, at myndighederne i Rumænien har erkendt situationens alvor. Ca. 10.000 piger bliver hvert år mødre, inden de bliver 18 år. Sammenlagt bliver det 30.000 i de sidste tre år og 50.000 i de sidste fem år. Det er et meget højt tal. Alle disse piger er sårbare. Situationen bør tages mere alvorligt.”

Repræsentanter for organisationer, der arbejder med børns rettigheder, og sociologer siger, at det høje antal børn, som får børn, er et resultat af manglende seksualundervisning i skolerne. ”Uheldigvis lever vi et samfund, hvor de rumænske landområder er meget fattige og uoplyste, og hvor prævention nærmest er en illusion. Jeg har talt med piger, som troede, at de kunne blive gravide, hvis de kyssede. Og det var i 2014. De triste realiteter viser, at mange børn får ødelagt deres fremtid, fordi de bliver gravide tidligere i livet, end de ellers ville være blevet,” siger Gelu Sunday, sociolog og direktør for ’Foundation Together’.

Rumænien ligger på andenpladsen i EU, når det gælder antallet af mindreårige, der bliver mødre. Alene i de sidste fire år er næsten 38.000 børn i Rumænien født af mindreårige mødre ifølge UNFPA – United Nations Population Fund. Af hver 1.000 gravide kvinder i Rumænien er 41 mindreårige. Til sammenligning er det 6 ud af hver 1.000 gravide kvinder i Danmark og Sverige.

Gynækologen Gabriel Lamnete fra Polizu udtaler om realiteterne på det hospital, hvor han arbejder: ”Jeg kan ikke påstå, at vi hver uge har en mindreårig fødende, men der kommer meget unge piger til hospitalet hver anden – tredje måned. I Rumænien er der piger helt ned til 12 år, som får børn. Unge piger bliver gravide efter deres første menstruation. Det kan godt lade sig gøre, men det er ikke sundt. En så ung piges krop er ikke udviklet til en fødsel. Myndighederne må gøre noget.”

Bogdan Simion, præsident for SERA Rumænien (NGO der arbejder med børns rettigheder i vanskeligt stillede lokalsamfund) siger, at helt bortset fra de sundhedsmæssige problemer, som kan opstå, så bliver der set ned på de unge piger, ikke mindst fra deres familiers side. ”90 % af de unge piger, der bliver mødre, dropper ud af skolen, ikke fordi de ønsker det, men fordi samfundsforholdene får dem til det.”

Maria på 16 år blev gravid som følge af en voldtægt. Hendes tante har rapporteret hendes tilfælde til ’Børnenes Hjælpelinje’.

Marias drama begyndte for ni måneder siden, da hun med forældrenes skriftlige tilladelse tog til Spanien med sin kæreste og hans familie. Da de ankom tvang hendes kæreste og hans familie hende ud i prostitution. Hun blev sendt hjem for to uger siden, men hendes rædsler stoppede ikke her. Hjemme blev hun offer for sin egen familie.

 

Hendes egen far tvang hende en dag til at have sex med en ung mand mod betaling. Maria prøvede at kæmpe imod, men hun blev slået. Til sidst lykkedes det hende at slippe fri og flygte hjem til en tante. Fordi tanten ikke vidste, hvad hun skulle gøre, ringede hun til ’Børnenes Hjælpelinje’. Derefter blev sagen rapporteret til ’Generaldirektoratet for Social Hjælp og Beskyttelse af Børn’.

Maria er nu kommet i familiepleje hos sin tante, men efter en gynækologisk undersøgelse fandt hun ud af, at hun var gravid. Hun ville gerne tilbage til skolen, som hun havde opgivet, da hun rejste til Spanien med sin kæreste, men uheldigvis får hendes skæbne en ny drejning, da hun opdager, at hun er gravid.

For at komme sig over sine traumer modtager Maria psykologhjælp. ”Maria er nu følelsesmæssigt afklaret, og hun forstår, at det er vigtigt at opbygge en tilværelse gennem uddannelse og at udvikle sine evner til at kommunikere og til at etablere sociale relationer, så hun kan investere reel tillid i sociale og følelsesmæssige relationer fremover,” siger repræsentanter fra ’Børnenes Hjælpelinje’.

Reference: https://www.gandul.info/reportaj/romania-tabu-copiii-care-fac-copii-cristina-o-imbracam-o-dezbracam-era-ca-si-cum-ma-jucam-cu-o-papusa-13129556