Internationale Kvindedag 2023: 8 marts

04/03 - 2023
Kategorier: Nyheder

Til den internationale kvindedag 2023 foreslår Soroptimist International of Europe (SIE) at fokusere på uligheder mellem kønnene.

Ved at opfordre alle kvinder til at bære to forskellige sko den 8. marts, vil det bringe større bevidsthed om den fortsatte globale ulighed, kvinder oplever i dagligdagen

Som anført af FN, “ligestilling er ikke en grundlæggende rettighed, men et nødvendigt
grundlag for en fredelig, velstående og bæredygtig verden”. Kvinder repræsenterer i øjeblikket 50 % af verdens befolkning. Alligevel har næsten denne halvdel af befolkningen i dag ikke adgang til det samme sociale eller borgerlige rettigheder, uddannelsesmæssige eller professionelle muligheder, eller er ofre for kriminalitet på grund af deres
køn

“De fleste danskere går rundt med et billede af, at vi er meget langt fremme i forhold til ligestilling. Men rent faktisk sakker Danmark bagud, for eksempel i Global Gender Gap, som er det internationale ligestillingsindeks,” siger Katherine Richardson, der er professor og leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet, i Verdens Bedste Nyheder-podcasten De Utålmodige om Verdensmål 5 om ligestilling.

”Mens vores nordiske naboer alle sammen ligger i top fem, når man måler på faktorer som uddannelse, økonomi og antal folkevalgte kvinder, ligger Danmark kun på en 29. plads i 2021 ud af 153 lande,” siger hun.

Og det går den forkerte vej. I 2020 lå vi på en 14. plads  og i 2022 på en 32 plads i ligestillingsindekset.