Klubmødet i februar med Merete Bandak

Dansk Armeniermission 100 år

Dansk Armeniermission tilhører kvinderne. De bærende skikkelser hed Jensine, Hansine, Karen, Marie og Wilhelmine. Man støder også på navne som Oluf, Leif og Michael. De har gjort det godt, men mændene kan ikke matche disse fromme og feministiske kvinder.
Hvorfor er det sådan? Derude, i de armenske områder af det nuværende Tyrkiet, var det kvinder og børn, der var flest af. På grund af jævnlige massakrer var mændene få. Dette på én gang grufulde og objektive vilkår har gjort, at der simpelthen var brug for kvinder. Modige, stædige og stærke kvinder.
Samtidig skete der noget herhjemme. Omkring år 1900 blev kvinders værdi opdaget og hævdet på en ny og kraftfuld måde. Ikke mindst inden for kirken, hvor kvinder fik stemmeret allerede i 1903 – i samfundet skete det først i 1915 – og kvindeværd og missions-iver blev flettet sammen på en overraskende måde. Det drejede sig om udfoldelse af et kvindeligt bidrag til virkeligheden…

I foredraget vil enkelte af disse kvinder, deres indsats og baggrund blive belyst, og der bliver kastet lys over Dansk Armeniermissions arbejde og armeniernes aktuelle situation.

Lidt baggrund om Merete

Bestyrelsesmedlem i Dansk Armeniermission og redaktør af magasinet som udkommer to gange årligt samt løbende udgivelse af nyhedsbreve.

Bosat i Nysted, Lolland

Forfatter og salmedigter

Tidl. gymnasielærer

Tidl. bosat i Nykøbing F og enke efter sognepræst Christian Bandak

4 voksne børn, sviger- og børnebørn

Opvokset i Søborg /København NV