Region 2 – 30 års hjælpearbejde i Rumænien

Udvalgets arbejde i og kontakter med Rumænien startede for snart 30 år siden. På et regionalmøde i Aarhus besluttede de daværende 5 klubber i region 2 – Aarhus, Skanderborg, Silkeborg, Herning og Holstebro at starte et projekt til hjælp for Rumænien. Der blev valgt 2 repræsentanter fra hver klub til en arbejdsgruppe. Senere er Holstebro klubben faldet fra.

Efter Ceausescus fald i december 1989 startede vi i samarbejde med RED BARNET en indsamling af tøj og madvarer. Alt blev pakket i sorte sække sammen med en brevhilsen. Sækkene blev transporteret til Rumænien og uddelt. Hanne Jensbo var med på denne første tur med RED BARNET. Da hun kom hjem kunne hun fortælle om den store nød, der herskede i landet og om de frygtelige forhold på de mange børnehjem.

Dette blev starten på det nok længst varende soroptimist projekt, som stadigvæk fungerer. Samtidig var det nok det første regionsprojekt i den danske union.

Igennem mange år var det vigtigt at hjælpe med materielle ting, så i tonsvis af tøj, medicin, kopimaskiner, engelsksproget undervisnings materialer og madvarer – og også en tandlægestol blev med bus transporteret til skoler og børnehjem. Endog en minibus til transport af handicappede børn blev afleveret.

Med økonomisk hjælp fra Demokratifonden etablerede vi en lang række udvekslingsbesøg til Danmark af lærere, elever og soroptimister med det formål at give dem indblik i og forståelse for, hvordan et demokratisk samfund fungerer.

Højdepunktet i Rumæniensudvalgets arbejde var chartringen af den første soroptimist klub i Rumænien den 19. september 1993 i Craiova. Dette blev indledningen til udbredelsen af soroptimist arbejdet i Rumænien med hjælp af engagerede og dygtige soroptimister i denne klub. Efter snart 30 år er Sabina fra Craiova klubben stadigvæk et af vore trofaste holdepunkter.

I dag – 2020 – er der 7 klubber i Rumænien. Alle klubber har en dansk venskabsklub: Craiova 1993/Herning, Slatina 1995/Varde, Bukarest 1995/Ringkøbing, Brasov 1995/Birkerød, Timisoara 1996/Aarhus, Cluj-Napoca 1996/Skanderborg, Targoviste2002/Kolding. Den rumænske union blev etableret i 1999.

I dag udmønter samarbejdet sig på den måde, at de rumænske klubber sender ønsker om økonomisk støtte til de projekter, de arbejder med. På beundringsværdig måde involverer soroptimisterne sig personligt i klubbernes projekter, selvom deres hverdag er præget af mange vanskeligheder. Projektet ”A Chance for Everyone” modtog på Convention i Tyrkiet Best Pratice Award. På Convention i Sidney modtog Rumæniensudvalget BEST PRATICE AWARD for arbejdet i Rumænien.

En stor tak til de danske klubber, der har støttet vort arbejde.

For at styrke soroptimist arbejdet i Rumænien inviterede udvalget de rumænske unionspræsidenter samt et FU medlem på en uges ophold til erfaringsudveksling og instruktion i arbejdet på klub – unions – federations – og SI plan. Denne opgave varetages nu af den danske union. Ligeledes er den danske union mentor for den rumænske.

I udvalget har vi stadigvæk god kontakt til klubberne i Rumænien ligesom den økonomiske støtte fortsætter uændret. For at opretholde en tæt kontakt til de rumænske soroptimister prøver vi at være repræsenteret ved fødselsdags – og jubilæums arrangementer.

Igennem de mange år er der opbygget et enestående venskab, som stadigvæk trives  mellem danske og rumænske soroptimister. Det har været en stor glæde for os at bringe soroptimismen til Rumænien. Vi har med glæde oplevet, at vores kontakt har ændret mange rumæners holdning til demokrati og international forståelse. Fra rumænske soroptimister lyder det: AT SOROPTIMISMEN HAR ÅBNET DEN VESTLIGE VERDEN FOR DEM.

Det har været en kæmpe glæde at være en del af Rumænienudvalget og dermed været med til at bringe soroptimismen til Rumænien og opleve de dejlige venskaber, der er opstået gennem de mange år.

Rumæniensudvalget i region 2 består i 2020 af:

  • Kirsten Lindberg og Hanne Jensbo, SI Aarhus klubben.
  • Hanne Hagn-Meincke, Irma Andersen og Ingrid Trans, SI Skanderborg klubben.
  • Kirsten Tvedebrink og Inger Schmidt, SI Silkeborg klubben.
  • Inger Sahlholdt, Gerda Højgaard og Birgit Fastrup, SI Herning klubben.
  1. december 2020

SI klubberne Aarhus – Skanderborg – Silkeborg – Herning

Rumænsk folkedans

 

25 års unionsjubilæum i SI Cluj-Napoca
Gl. flettetraditioner afprøves